След английските консултанти “Краун Ейджънтс, доведени от финансовия министър Милен Велчев, сега наследникът му Асен Василев

...
След английските консултанти “Краун Ейджънтс, доведени от финансовия министър Милен Велчев, сега наследникът му Асен Василев
Коментари Харесай

Чужденец влезе в митниците, този път германец

След английските консултанти “Краун Ейджънтс ”, доведени от финансовия министър Милен Велчев, сега наследникът му Асен Василев търси помощ от Германия заради Капитан Андреево

“Чужденец влезе в митниците ”, написа “24 часа ” през 2001 година Така първи съобщихме за британските консултанти от “Краун Ейджънтс ”, които докара тогавашният финансов министър Милен Велчев, с цел да оказват помощ на нашите митничари в битката с контрабандата и корупцията.

Първият контракт с тях за консултиране бе подписан през 2001 година, вторият - през 2004 година През 2007 година наследникът на Велчев - Пламен Орешарски, подписва с тях контракт за консултиране и на Национална агенция за приходите.

През януари 2009 година е подписан четвърти контракт с британците, който изтече през юни 2010 година Тогавашният финансов министър Симеон Дянков написа общително писмо до шефа на екипа Джон Браун, че няма да одобри офертата им за възобновяване на контракта.

Близо 9 - годишното им наличие на митниците ще се запомни с въвеждането на мобилните митнически екипи, които получаваха дилемите си в придвижване, с цел да няма приключване на информация.

С въвеждането на осведомителни системи за следене на товари, с обособяването на митническо следствие и разузнаване, както и с укрепването на звено за вътрешен одит. Ще се запомни и с една оставка - тази на шефа на митниците Емил Димитров - Ревизоро, който не се съгласи с началника си министър Милен Велчев да има консултанти по границите ни и си отиде самичък. В края на първата година от външната помощ приходите от митницата се усилиха с 30%, регистрира министър Велчев.

21 години по-късно днешният вицепремиер и финансов министър Асен Василев още веднъж потърси подкрепа от чужбина - този път от Германия. Причината - скандалната обстановка на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево.

“Имахме доста добра полемика, като първата тематика, която обсъдихме, е опцията Германия да подкрепи нашите старания на граничния пункт Капитан Андреево с личен състав от немските митници ”, заяви Василев след срещата си с федералния министър на финансите на Германия Кристиан Линднер, който е на аудиенция у нас.

“Споделям и желанието за по-тясно съдействие на равнище митнически служби, като ние към този момент водим диалози за даване на личен състав и основаване на общи екипи, които да работят в тази тенденция. В наш общ интерес е да пазиме европейската граница против корупцията и финансовите закононарушения. Изключително съм впечатлен от достиженията на българската страна и в тази тенденция ”, съобщи Линднер след срещата.

Искането на министър Василев е повече от разумно, откакто българският пункт Капитан Андреево е външна граница на Европейски Съюз с Азия. И откакто опитът на страната да си върне контрола от една частна лаборатория с 10-годишно право да прави фитосанитарния надзор над тази граница провокира серия кавги, опити за подкупване, компромати, закани. Толкова остри, че един зам.-министър - Иван Христанов, един началник на БАБХ и двама депутати към този момент няколко седмици са с защита. А на пункта има засилено полицейско наличие.

Искането е разумно и тъй като стана ясно, че инспекцията на премиера Кирил Петков и разтрогването на контракта с “Евролаб 2011 ” стават и след най-малко 6 сигнала от чужбина, пристигнали през съответните посолства за занижен и даже изчезнал надзор над този значим граничен пункт. А финансовият министър Асен Василев е уверен, че “златната лаборатория ” не просто е раздрусала обединението, само че е спънка за приемането ни в Шенген.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР